BDDK bankalara yazı gönderdi! 1 Temmuz'dan itibaren 1500 TL olacak

BDDK bankalara yazı gönderdi! 1 Temmuz'dan itibaren 1500 TL olacak
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından bankalara yazı gönderildi. 1 Temmuz 2022 yılında 750 liraya yükseltilen temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 2 yıl sonra da güncellendi.Şifresiz işlem limiti,...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından bankalara yazı gönderildi. 1 Temmuz 2022 yılında 750 liraya yükseltilen temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 2 yıl sonra da güncellendi.

Şifresiz işlem limiti, 1 Temmuz 2024'ten itibaren 1500 lira olacak.

Temassız özellikli kredi kartları Kart ihraç eden bankalarca ilgili düzenlemeler kapsamında bankalar tarafından müşterilerine temassız özellikli kredi kartı tahsis ve temin edilmektedir. Bu kapsamda, üzerinde temassız işareti ( ) bulunan kredi kartları ile POS cihazları üzerinden şifresiz ödeme limiti altındaki işlemler şifresiz, ödeme limitinin üstünde kalan işlemler ise şifre girilmek suretiyle, hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Kredi kartının temassız özelliğini kullanmak için özel bir işlem yapılması gerekmekte midir?

Kredi kartı tahsis eden bankanın politikalarına göre bazı farklılıklar bulunsa da yaygın uygulamada, kartın teslim alınıp kullanıma açılmasını takiben kart şifresi doğru girilerek yapılacak ilk alışveriş sonrasında, temassız özelliği kullanıma açılmaktadır.

Temassız işlemlerde hangi durumlarda şifre girilmesi gerekmektedir?

Ülkemizde mevcut düzenlemeye göre, 2022 yılı Haziran ayından itibaren tutarı 1500 TL ve üzeri olan temassız işlemler şifreli olarak gerçekleştirilmektedir. 1500 TL’den düşük tutarlı işlemler ise şifresiz olarak gerçekleştirilebilmektedir. Tüm kartlar için tek bir limit uygulanmaktadır.

Temassız işlem özelliği ne şekilde sonlandırılabilmektedir?

Kartların temassız özelliğinin kapatılması mümkündür. Bunun yapılabileceği hizmet kanalları bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Kartının temassız ödeme özelliğini kullanmak istemeyen kart hamilleri kartlarını almış oldukları banka ile iletişime geçebilirler.