Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyanın En Mutlu Ülkeleri Hangileri?

Neden dünyanın en mutlu ülkelerinden bazıları aynı zamanda en soğuk ülkelerden bazılarıdır?

Neden dünyanın en mutlu

Bir ülkenin mutluluğunu nasıl ölçersiniz? Vatandaşlara sağlanan faydalar mı, hava koşulları mı yoksa mevcut fırsatların sayısı mı? Bu, Dünya Mutluluk Raporu’nun 2012’den bu yana dünyanın en mutlu ülkelerini rapor etmek için ele aldığı bir sorudur .

BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı, Gallup, Oxford Refah Araştırma Merkezi ve Dünya Mutluluk Raporu’nun yayın kurulu arasındaki ortaklıkla hazırlanan yıllık rapor, sıralamasını altı faktöre dayandırıyor.

Dünyanın En Mutlu Ülkesi Finlandiya

üst üste yedinci kez dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. 2024 yılı için ortalama yaşam değerlendirme puanı 7.741’di.

2024 Yılında Dünyanın En Mutlu Ülkeleri

Rapora göre 2024 yılında dünyanın en mutlu 20 ülkesi bunlar.

1.Finlandiya

2.Danimarka

3.İzlanda

4.İsveç

5.İsrail

6.Hollanda

7.Norveç

8.Lüksemburg

9.İsviçre

10.Avustralya

11.Yeni Zelanda

12.Kosta Rika

13.Kuveyt

14.Avusturya

15.Kanada

16.Belçika

17.İrlanda

18.Çekya

19.Litvanya

20.Birleşik Krallık

Mutluluğu Ölçecek 6 Faktör

Rapor, Gallup Dünya Anketinin topladığı yaşam değerlendirmelerini kullanıyor. Katılımcılar bir dizi soruyu yanıtlıyor ve kendi deneyimlerine göre bunları sıfır veya “mümkün olan en kötü yaşam”dan 10 veya “mümkün olan en iyi yaşam”a kadar sıralıyor. Üç yıllık bir süreye ait veriler, altı faktörü ölçen raporun sonuçlarını bilgilendiriyor.

1.Kişi başına düşen GSYİH : BM Genel Kurulu, kişi başına düşen GSYİH’nın mutluluğun bir göstergesi olmadığını söylese de, bu yine de dikkate alınması gereken bir konudur. Bu yılki raporda 2023 GSYİH verileri mevcut değildi ancak “OECD Ekonomik Görünüm No. 113’ten alınan ülkeye özgü reel GSYİH büyümesi tahminleri” kullanıldı.

2.Sosyal destek : Katılımcıların “Başınız belaya girdiğinde, ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olacak akrabalarınız veya arkadaşlarınız var mı?” sorusuna verdikleri yanıtı ölçer.

3.Sağlıklı yaşam beklentisi : Rapor, bu faktörü Dünya Sağlık Örgütü Küresel Sağlık Gözlemevi veri havuzundan alınan verilerin ekstrapolasyonu ve enterpolasyonu yoluyla ölçmektedir.

4.Özgürlük : Gallup Dünya Anketi’nin araştırması şu soruyu soruyor: “Hayatınızda ne yapacağınızı seçme özgürlüğünüzden memnun musunuz, yoksa değil misiniz?”

5.Cömertlik : Bu, katılımcılara şu soruyu sorar: “Geçen ay bir hayır kurumuna bağışta bulundunuz mu?”

6.Yolsuzluk : Bu faktör iki soruyu açıklamaktadır: “Yolsuzluk hükümetin genelinde yaygın mıdır, değil midir? Yolsuzluk işletmelerde yaygın mıdır, değil midir?”

2024 Dünya Mutluluk Raporundan 4 Temel Bulgu

2021’den 2023’e kadar olan verilere dayanarak, 2024 Dünya Mutluluk Raporu Sıralamasından birkaç bulguyu burada bulabilirsiniz.

*İlk 10, geçen yılla nispeten aynı kalıyor.

*Daha büyük değişiklikler 11’den 20’ye kadar olan noktalarda gerçekleşti. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri 15’ten 23’e düştü. Almanya da 2023’te 16’dan bu yıl 24’e keskin bir değişim gördü. Bu, ilk 20’ye yeni girenlere yer açtı: Kosta Rika ve Kuveyt.

*Genç ve yaşlı nesiller kendi hayatlarındaki mutluluklarını farklı şekilde derecelendiriyorlar. Rapora göre, “Bazı durumlarda bu farklılıklar yaşlıların lehinedir; örneğin 60 yaş ve üzerindekilerin sıralamasının 30 yaşın altındakilere göre 50 veya daha fazla basamak daha yüksek olduğu ABD ve Kanada’da . ”

*Sırbistan ve Bulgaristan son on yılda en büyük artışlardan bazılarını yaşadı. Sırbistan 2013’ten 2024’e 69 sıra yükselirken, Bulgaristan aynı dönemde 63 sıra yükseldi.

Dünya Mutluluk Raporu Neden Var?

Dünya Mutluluk Raporu hükümet düzeyinde yaşam memnuniyetini artırmak için var. WHR’nin belirttiği gibi, rapor “hükümet politikası kriteri olarak mutluluk ve refaha daha fazla önem verilmesi yönündeki dünya çapındaki talebi yansıtıyor.” 2012 yılında, ilk mutluluk raporuyla aynı yıl, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ”

Mutluluk: kalkınmaya bütünsel bir yaklaşıma doğru ” başlıklı bir not taslağı hazırladı. Kuruluş, bu belgede GSYİH’nın tek başına mutluluk veya refahın kesin bir göstergesi olmadığını belirtiyor.

Diğer sistemik sorunlarla yüzleşirken mutluluğun bir lüks olduğu yönünde eleştiriler ve daha zengin, daha gelişmiş ülkelerin sonuçları çarpıtabileceği endişeleri olsa da Genel Kurul, notunda mutluluğa bakmanın gerekli olduğunu açıklıyor:

“Mutluluğun peşinde koşmak, birçok ulusal anayasada belirtilen bir hedeftir ve insanların refahını artırmak için elverişli bir ortam yaratmak, başlı başına bir kalkınma hedefidir. Genel olarak, Hükümetlerin önceliklerini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğine şüphe yoktur. Mevcut üretim sistemlerinin neden olduğu kalıcı, aşırı yoksulluk ve küresel ısınma karşısında, artan gelirlerin ötesinde diğer refah ölçütlerine odaklanmak ancak değerli olabilir. insanların dünyanın fiziksel sistemlerini etkilediğine göre, mutluluk arayışı sürdürülebilir kalkınma arayışıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olmalıdır. Son olarak, mutluluk üzerine yapılan araştırmaların ilerlemesiyle, mutluluğun politika tasarımındaki yararlılığına dair kanıtlar yavaş yavaş ortaya çıkıyor.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’de bankalar artan işlem hacmi
Sıradaki Haber ATM’lerde yeni güncelleme! Bu paralar da geçersiz oldu