7 büyüklüğünde deprem potansiyeli olan aktif fay keşfedildi

7 büyüklüğünde deprem potansiyeli olan aktif fay keşfedildi
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün yapmış olduğu araştırmalara göre Türkiye'de yeni aktif bir fay keşfedildi. Fayın 7 büyüklüğünde de bir deprem üretme potansiyeli olduğu ifade edildi.Yapılan...
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün yapmış olduğu araştırmalara göre Türkiye'de yeni aktif bir fay keşfedildi. Fayın 7 büyüklüğünde de bir deprem üretme potansiyeli olduğu ifade edildi.
Yapılan araştırmalara göre de Şemdinli Yüksekova fay hattı incelendi. Bölgede aktif fay hattı belirlenirken İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırma da fayın kısmen yerleşim yerinden geçtiğini ve üzerinde yapılar olduğunu söyledi. Fayın 100 kilometre boyunda uzun bir fay olduğunu ve Irak'a kadar uzandığını aktarıldı. Bölgenin deprem üretme potansiyelinin de 7 şiddetinde olduğu ifade edildi.

"FAYIN ÜZERİNDE YERLEŞİM BİRİMLERİ VAR"

Prof. Dr. Öztürk fay hattıyla ilgili, "Burada aktif fay geçtiğini biliyoruz. Nereden mi biliyoruz? Sismik aktiviteden biliyoruz. Hem de o yüzeydeki sıcak sulardan, mineralli suların çıkışlarından aktif fay olduğunu belirliyoruz. Fay ne yazık ki üzerinde yapıların bulunduğu yerleşim yerinden geçiyor." diye konuştu.

ŞEMDİNLİ'DE YOĞUN ŞEKİLDE HİDROJEN SÜLFÜR GAZI ÇIKIŞI VAR

Prof. Dr. Öztürk ekibiyle birlikte yaptığı incelemelerde fay hattının su çıkışlarında zehirli hidrojen sülfür gazı çıktığını vurgulayarak, bölgede cilt hastalığı olanların bu alanlara akın ettiğini söyledi.

Bu bölgede suyun çıkış alanlarının da kapatıldığı ve bu sebeple de gazla beraber de çıkan bu alanlarda insan sağlığı için de zararlı olduğunu söyleyerek kaymakamlıkla da iletişime geçerek bu alanların da havalandırılması adına da bilgilendirme yapılacağını söyledi.

Öztürk bölge yoğun olarak sülfür gazı çıkışı olduğuna dikkat çekti.