Merkez Bankası başkanı 500 TL ve 1000 TL'lik banknot sorusuna yanıt verdi! Yeni banknotlar tedavüle giriyor mu?

Merkez Bankası başkanı 500 TL ve 1000 TL'lik banknot sorusuna yanıt verdi! Yeni banknotlar tedavüle giriyor mu?
Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sonrası tedavülde ki en büyük Türk Lirası 200 TL olurken asgari ücret ise 17 bin 2 TL iken tüm parasını da nakit almak isteyen bir işçi de cebinde tomarla para taşımak zorunda...

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sonrası tedavülde ki en büyük Türk Lirası 200 TL olurken asgari ücret ise 17 bin 2 TL iken tüm parasını da nakit almak isteyen bir işçi de cebinde tomarla para taşımak zorunda kalıyor. Bunun sonrasında vatandaşlar da yeni banknotlar çıkarılması gerektiğini söylüyordu. Son dönemde ekonomistler de yeni banknot çıkarılması konusunu da sık sık gündeme getirirken Özgür Demirtaş ise yaptığı paylaşımlarda yeni banknotların da tedavüle girmesi gerektiğini sık sık dile getiriyordu.

MERKEZ'DEN İLK OLUMLU AÇIKLAMA GELDİ

Daha öncesinde de sorulan sorulara böyle bir çalışmanın olmadığını cevap veren Merkez Bankası bugün yapılan enflasyon raporu toplantısı sonrasında da yeni banknot çıkacak mı sorularına da cevap verdi. Geçen hafta BİM'in satışa çıkardığı yeni çıkacak paralara karşı duyarlı para sayma makinesi üzerinden de yeni banknot sorusunu soran basın mensubuna da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan şu şekilde cevap verdi:

"Paranın kendisi ortada yokken buna uyumlu banknot makinesi nasıl oluyor bilmiyorum ama Genel olarak bu soru önemli bir soru. Yeni, daha büyük banknotlara ihtiyacımızın olup olmadığı birçok faktöre bağlı. finansal analizlere, teknik olarak yapılan değerlendirmelere biz buna karar veriyoruz. Bu kapsamda tedavüldeki bütün kompozisyonlu değişimleri dikkate alıyoruz. Bunu dikkatle takip ediyoruz.

Yaptığımız analizler sonucunda ihtiyaç görülürse gerekli adımları atacağız" açıklamalarında bulundu.