Milyonları üzen haber geldi! O emeklilere zam yok

Milyonları üzen haber geldi! O emeklilere zam yok
Türkiye'de çalışma uzmanı, SGK uzmanları ve ekonomistler tarafından her geçen gün gündeme yeni gelişmeler düşmeye devam ediyor. Buna göre de çalışma uzmanı, memur ve memur emeklilerinin de enflasyon oranının altında zam...

Türkiye'de çalışma uzmanı, SGK uzmanları ve ekonomistler tarafından her geçen gün gündeme yeni gelişmeler düşmeye devam ediyor. Buna göre de çalışma uzmanı, memur ve memur emeklilerinin de enflasyon oranının altında zam alacağını ifade etti. Nisan ayı itibariyle de enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 artarak yüzde 69,80 seviyelerine kadar yükseldi.

Bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG'da enflasyonun yıllık oranını yüzde 124,35 olarak hesapladı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri de emekli maaşlarına yapılacak zamları netleştirdi. 2024 yılının da ilk 3 ayı için enflasyon oranı yüzde 18,70 olarak belirlendi.

Gelen enflasyon verilerine göre; emekli maaşlarına da yapılacak zamlar netleşti. 2024 yılının da ilk 3 ayında enflasyon oranı yüzde 18,70 olurken bu oranın da Temmuz ayına kadar değişmesi ve hatta artması da bekleniyor. Emekli maaşlarına da yapılacak kesin zam oranı da; Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında da ortaya çıkacak enflasyon rakamlarına göre de belirlenecek.

Memur ve memur emekli maaş zam oranları belli oldu. 2024 yılının ilk 6 ayı için %15, ikinci 6 ay için ise %10 olarak belirlenmişti. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ARTIŞINDA ÖNEMLİ UYARI

Çalışma Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik yaptığı açıklama ile memur ve memur emeklilerin maaşlarına temmuz ayında yapılacak zamla ilgili endişe verici bir açıklamada bulundu. Çelik, zam oranının enflasyon oranının altında kalabileceğini vurguladı.

Dört aylık enflasyon rakamlarına göre de memur ve memur emeklilerine de yapılacak zammın yüzde 13,5 olması gerektiğini ifade eden Çelik bu oranın da enflasyondan yüzde 5,2 puan daha düşük olduğunu açıkladı. Çelik, işçi ve Bağkur emeklilerinin de aynı dönemde ki zam oranının da yüzde 18,7 olduğunun altını çizerek, “Görüldüğü gibi memurlar ve memur emeklileri Memur-Sen, Hükümet ve Hakem Kurulu marifetiyle sonuçlanan toplu sözleşme nedeniyle resmi enflasyon kadar bile zam alamayacak” dedi.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 6 aylık enflasyonun yüzde 25 civarında gerçekleşebileceğini ifade etti. Bu tahmine göre, memur ve memur emeklilerin Temmuz ayında alabilecekleri zam oranı yüzde 19,4 ile enflasyonun 5,4 puan altında olabileceğini söyledi.