Para piyasaları yorumcusu açıkladı! Altın ve dolar sahipleri bu detaya dikkat

Para piyasaları yorumcusu açıkladı! Altın ve dolar sahipleri bu detaya dikkat
Türkiye'de son dönemde borsa kendi tarihi rekorlarını test etmeye başlarken altın fiyatları da aşağı yönlü bir seyir izliyor. Dolar TL paritesinde düşüş devam ederken dolar ve altın için ise yatırımcılar araştırmalar yapıyor....

Türkiye'de son dönemde borsa kendi tarihi rekorlarını test etmeye başlarken altın fiyatları da aşağı yönlü bir seyir izliyor. Dolar TL paritesinde düşüş devam ederken dolar ve altın için ise yatırımcılar araştırmalar yapıyor. Bu konuyla ilgili uzman Tuğba Ekin önemli detayları paylaştı.

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Para piyasaları yorumcusu Tuğba Ekin'in bu haftaki değerlendirmelerinden satır başları:

Altın fiyatları son iki haftadır düşüş eğiliminde çünkü Fed, son toplantısında faiz değişikliği yapmamasına rağmen, bu yıl için üç faiz indiriminin mümkün olamayacağını açıkladı. Enflasyonun gerilemesine kadar faiz indirimine başlamayacaklarını belirttiler. Piyasa ileriye dönük tahminlerde üç faiz indirimi beklemiyor, ancak 1-2 faiz indirimi olabilir. 'Eylül mü yoksa kasım ayında mı faiz indirimi olacak?' konusu şu anda tartışma konusu. Faiz indirimi beklentilerinin ertelenmesi, altın fiyatlarında geri çekilmenin ana nedeni olarak öne çıkıyor.

Öte yandan, Orta Doğu'daki gerilimlerde bir rahatlama yaşandı. Bu bölgede yeni bir gerilim yaşanmazsa, altın fiyatlarının bir süre daha nispeten durağan bir seyir izlemesi muhtemeldir.

HAZİRAN AYINA DİKKAT

Şu anda en önemli veri, ABD enflasyon rakamları olacak. Ardından, mayıs ayının ilerleyen günlerinde Federal Rezerv'in haziran ayında gerçekleştireceği toplantıya odaklanacağız.

"GÜÇLÜ DESTEK SEVİYELERİ"

Bu yıl faiz indirimi gerçekleşirse, altının 2500 doların üzerinde fiyatlanabileceğini öngörüyorum. Geri çekilmelerde ise 2200 doların altına çok fazla düşmesini beklemiyorum. Eğer olası bir düşüş yaşanırsa, 1170 dolar seviyesi denenmeye başlanabilir. Bu seviyeden tepki alımı gelmezse 2080 doları bekleyebiliriz. Bu seviyeler güçlü destek noktaları olacak.

Genel olarak, yukarı yönlü bir beklenti içindeyiz çünkü Fed'in faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Dolayısıyla, yükselişe dair daha fazla veriye sahibiz diyebiliriz.

"DOLAR 40 LİRAYA KADAR YÜKSELECEK"

Cari açığın azalması, baz etkisi nedeniyle enflasyonda beklenen düşüş, turizm gelirlerinin artması ve cari fazla vermemizle birlikte doların baskılanması daha kolay olabilir. Bu nedenle, dolar/TL kuru yatay bir seyir izliyor.

Dolar/TL kurunun dar bir bant içinde hareket etmeye devam ettiği görülüyor. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarından not iyileştirmeleri gelmekte. Adım adım daha sağlam bir ekonomiye doğru ilerlediğimiz için dolar/TL kurunun yatay bir artışla seyredeceğini düşünüyorum. Yıl sonuna kadar 36-38 TL aralığında, en kötü senaryoda ise 40 TL bandına kadar yükselebileceğini öngörüyorum. Olası geri çekilmelerde ise kurun 30 lira seviyesinin altına çok fazla düşmeyeceğini düşünüyorum.

Gram altın, ons altın ve dolar/TL arasındaki korelasyon dikkate alınarak değerlendiriliyor. Dolar/TL kurunda yatay bir seyir gözlemleniyor. Gram altın için 2500 lira direnç seviyesi olarak görünüyor. Yıl sonuna doğru 2700-2800 lira aralığını konuşabiliriz. Şu anda ise 2300-2500 lira arası fiyatlamalar normal kabul edilebilir.

Borsada, yabancı yatırımcılar kısa vadeli piyasaya giriş yapıyorlar. Yurt içi yatırımcılar ise karlarını aldıktan sonra piyasadan hızlı bir şekilde çıkıyorlar. Kar realizasyonları sınırlı olsa da yükseliş için yeterli hacim oluşmuyor. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü beklentilerimiz devam ediyor. Borsanın dolar bazında hala çok ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

Borsada olası geri çekilmelerde 10 bin puanın altına inebiliriz. Bu seviyenin altında 9700 puan önemli bir destek olarak göze çarpıyor. 10 bin puan, yatırımcılar için alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yıl sonuna doğru ise 12 bin puan seviyelerine ulaşılabilir. Kısa vadede 10500 seviyesi test edilebilirken, 10700 puan güçlü bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. Bu değerlendirmelerle birlikte borsadaki hareketlilik yakından takip edilmelidir.

Not: Bu haber yatırım tavsiyesi değildir.