Para transferlerinde düzenleme! EFT havale FAST işlemleri değişiyor

Para transferlerinde düzenleme! EFT havale FAST işlemleri değişiyor
Türkiye'de bankalar arası para transferinde kullanılacak olan yeni sistem uygulanmaya hazırlanıyor. Artık IBAN ile kişilere havale, eft ve fast işlemlerinde yeni düzenleme geliyor. Tüm bankalar yeni sisteme geçiş yaptı. Fast, eft...

Türkiye'de bankalar arası para transferinde kullanılacak olan yeni sistem uygulanmaya hazırlanıyor. Artık IBAN ile kişilere havale, eft ve fast işlemlerinde yeni düzenleme geliyor. Tüm bankalar yeni sisteme geçiş yaptı. Fast, eft ve havale işlemlerinde artık yeni yöntemler müşteriler için sunuldu.

Merkez Bankası FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Ödeme İste Katman Servisinin devreye alındığını açıklayarak bankalar arasında ki hazırlıkların tamamlanarak uygulamalara yeni butonlar da ekledi. Artık IBAN ile para gönderirken herhangi biri sizden de ödeme talep edebilecek.

Mobil bankacılık uygulaması olan vatandaşlar para gönder butonu gibi artık para iste butonu da bulabilecek. Merkez Bankası tarafından açıklanan habere göre; alacıklının borçludan FAST ödemesi istemesine olanak sunan FAST Ödeme İste Katman Servisi uygulanmaya başlandı. Yeni servisle IBAN üzerinden borçlu olduğunuz kişi sizden ödeme isteyebilecek. Ödeme işlemi alacaklı taraf tarafından başlatılabilecek.

IBAN ile ödemelerde kullanılacak olan yeni sistem ödeme iste servisinin de 2 kişi arasında ki para alışverişinde ödemenin alacaklı tarafından başlatılmasına da olanak sunan bir sistem olarak ön plana çıktı. Ödeme talebi alacaklı tarafından istendiğinde de ödeme yapacak kişiye de haber mesajı gidiyor. Mekanizma ödeme yapacak kişinin de buna onay vermesi sonrası başlıyor.

IBAN NUMARANIZI BİLENLER SİZDEN PARA İSTEYEBİLİR

Yeni dönemle beraber artık ev sahibi kiracı ilişkileri de değişiyor. Örnek olarak ödemeler gecikirse ev sahibi sizden ödeme talep edebilir. Aynı şekilde de uzakta okuyan öğrenciler de mobil bankacılık üzerinden de anne babalarından para isteyebilecek. Borçlu olduğunuz kişiye IBAN vermeniz durumunda ödemenizi yapmanız yönünde de mesaj alabilirsiniz.

Para gönderilmesi talebi ise size mesaj olarak bankanız üzerinden gönderiliyor. Para gönder talebi mesajını onayladınız an istenen miktarda para hesabınızdan çıkarak karşı tarafa gönderiliyor.

Vatandaşların acil para ihtiyaçlarını gidermek amacı ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle ‘Ödeme İste’ adlı bir uygulama hizmete alındı. Yeni sistemle para transferlerinin hızlandırılması amaçlandı.