SGK tabloyu güncelledi! İlk işe giriş tarihleri değiştirildi hemen kontrol edin

SGK tabloyu güncelledi! İlk işe giriş tarihleri değiştirildi hemen kontrol edin
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelen güncellemelere göre çalışanların da işe giriş tarihleri bir çırpıda değişti. SGK primleriyle ilgili de 1999 yılında yapılan düzenlemeyle beraber de yaş şartı getirilirken, milyonlarca...

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelen güncellemelere göre çalışanların da işe giriş tarihleri bir çırpıda değişti. SGK primleriyle ilgili de 1999 yılında yapılan düzenlemeyle beraber de yaş şartı getirilirken, milyonlarca kişinin de prim gün şartı ve hizmet yılı şartı olan emeklilik şartına da yeni detay eklendi.

Bu düzenleme ile beraber de artık bazı kişilerin yaştan dolayı da emeklilik haklarını elde edememelerine sebep oldu. Yaş şartını karşılayamayanlar da Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak da toplanarak bir yasal mücadele içerisine girdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu da son yıllarda bir hayli gündemde yerini aldı. Emekli olmayı talep edenler de EYT kapsamından çıkarılmak ve prim günlerini de doldurarak emekli olmak istiyor. Bunun üzerine de yaş şartını doldurarak emekli olanların dışında da yaş şartını dolduramayanlar için de AK Parti, genel seçim öncesi vaadi kapsamında da bir yasa çıkararak 1999 yılı öncesinde de işe giriş yapan EYT'lilerin de emekli olmasının önünü açtı.

Bu şekilde 8 Eylül 1999 yılı öncesinde de SGK üzerinde işe girişleri yapılmış kişilerin yaş şartı ortadan kaldırıldı ve bu kişiler emekliliğe hak kazandı.

Bu doğrultuda da işe giriş tarihi konusu çok büyük öneme sahip olurken SGK'nın da yaptığı düzenleme milyonlarca kişinin de ilk defa işe giriş tarihlerini değiştirdi. İşe giriş tarihlerinde de yaşanan değişiklik kapsamında da ilk defa işe girişi yapılan kişilerinde 18 yaşından önce de staj ve çıraklık sigortası bulunan mağdurlar olduğu ifade edildi.

EYT doğrultusunda olduğunu zanneden birçok kişininde ilk işe giriş tarihlerinin de staj ve çıraklık kapsamında kaldığı öğrenilirken bu kişiler de EYT kapsamı dışında kaldı.

E-Devlet üzerinden giriş yapılarak ‘Çalışma Hayatım’ bölümünden staj ve çıraklık sigortası ile normal sigorta girişleri kontrol edilebiliyor. Sistemde böylece kişilerin sigorta başlangıç tarihi ve hizmete başlama tarihi ayrı ayrı görünüyor.

Şimdilerde de staj ve çıraklık mağduru olan kişiler EYT kapsamında da değerlendirilirken çıkarılacak bir yasa ile de emekli olmayı talep ederek bu konuda da beklentiler yer alıyor. Sigorta giriş tarihinizi de kontrol etmek için sizde e-Devlet kapısına kendi şifrenizle giriş yaparak Çalışma Hayatım bölümünden verileri kontrol edebilirsiniz.