Yargıtay kararı onadı! Evine cam balkon yaptıranlar bu cezayı ödeyecek

Yargıtay kararı onadı! Evine cam balkon yaptıranlar bu cezayı ödeyecek
Türkiye'de Yargıtay tarafından alınan kararlar basında geniş yankı uyandırıyor. Buna göre de Yargıtay tarafından alınan karara göre de emsal niteliğinde taşıyan karar için ceza açıklandı.Ülke genelinde vatandaşlar evlerini...
Türkiye'de Yargıtay tarafından alınan kararlar basında geniş yankı uyandırıyor. Buna göre de Yargıtay tarafından alınan karara göre de emsal niteliğinde taşıyan karar için ceza açıklandı.
Ülke genelinde vatandaşlar evlerini genişletmek, balkonunu dış koşullardan korumak, alandan tasarruf sağlamak ve benzeri gibi sebeplerle de cam balkon kapatma işlemini tercih edebiliyor. Yargıtay'da zaman zaman komşular arasında da problem çıkmasını sağlayan bu konuyla ilgili de emsal bir karara imza atarak evlerinde bu işlemi gerçekleştirenlere kötü haberi verdi.

İZİN ALMAK GEREKİYOR

Türkiye'de ev balkonları, binaların dış cephelerine taşan yapı unsurları olması sebebiyle diğer iç mekanlardan farklı olarak kabul edilerek genellikle binanın da ortak alanı olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple de balkonda gerçekleştirilen tadilat ve değişiklikler için de apartmanda ki kat maliklerinin de beşte dördünün yazılı izni olması gerekiyor. Bu izin alınmadan yapılan tadilatlar, yani cam balkonların eklenmesi gibi değişiklikler, kaçak yapı olarak değerlendirilmektedir.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı karar ile cam balkonla ilgili emsal kararı açıkladı.

Yargıtay'ın aldığı kararla ilgili detaylar:

Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

Yargıtay'ın verdiği karara göre, apartmandaki kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izni olmadan yapılan cam balkonlar için ceza kesilecek. Ceza miktarı, belediyelerin mevzuatına göre değişiyor. Ancak genel olarak, izinsiz cam balkon yaptıranlara 1.000 TL ile 10.000 TL arasında ceza kesiliyor.