Önce Köydü Sonra İlçe Oldu! Ankara'nın 2 Kez Taşınan O Köyü'nü Duyanlar Çok Şaşırıyor

Önce Köydü Sonra İlçe Oldu! Ankara'nın 2 Kez Taşınan O Köyü'nü Duyanlar Çok Şaşırıyor
Pursaklar isminin geçtiği en eski belge Osmanlı dönemine ait olurken Ankara-Çubuk arasında yer alan köylerin ilginç mi ilginç bir hikayesi bile var.

Başkent ilçe tarihiyle de pek çok kişiyi her geçen gün şaşırtmaya devam ederken özelliklede köyden ilçeye dönen ve 2 kez taşınan Ankara'nın bu ilçesi merak konusu oldu. Başkent Ankara'nın en eski köylerinden biri olan Busaklar dikkat çeken hikayesiyle anılmaya devam ediyor.

Pursaklar isminin geçtiği en eski belge Osmanlı dönemine ait olurken Ankara-Çubuk arasında yer alan köylerin ilginç mi ilginç bir hikayesi bile var. 1530 yılında hazırlatılan tapu tahrir defterinde ilçenin adı "Busaklar” olarak geçiyor.

PURSAKLAR'IN ÇOK ŞAŞIRTAN O TARİHİ

Pursaklar'ın eski yerleşim yeri olarak bilinen yer "Eski Köy” diye bilinen yerdir. 1966 yılında burada meydana gelen heyelan nedeniyle köy taşınmak durumunda kalmıştır. Köy şimdiki yeri olan devlet tarafından planlı olarak inşa edilen ve çoraklık mevki olarak bilenen yere taşınmıştır.

Bu konuyla ilgili rivayetlerden birisi de Çubuk Ovası kenarındaki Kavacık Memba Suyu yakınlarında kurulan Pursaklar'ın eşkıya baskınları nedeniyle Eski Köy'e geldiğidir. Ankara'nın ilçelerinin de kendine has hikayeleri ve pek çok özelliği bulunurken özellikle de Pursaklar duyanları çok şaşırtıyor. İki kez taşınan köy sonrasında büyük bir ilçe haline dönüşüyor.

ÖNCE KÖYDÜ SONRA İLÇE OLDU!

Pursaklar 20. yüzyılın başlarında 30-40 haneli bir köyken Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı'na çok sayıda asker göndermiştir. Giden askerlerin pek çoğu ise şehir olmuştur.

Köy statüsündeyken 1987 yılında Keçiören'e bağlı bir belde haline getirilen Pursaklar, 2008 yılında ilçe oldu. Pursaklar hali hazırda Başkent Ankara'nın en genç ilçesi konumundadır.