Dev kesintiler sonrası faiz oranları değişti! 1 milyon TL'nin net tüm vergiler çıkınca faiz getirisi belli oldu

Dev kesintiler sonrası faiz oranları değişti! 1 milyon TL'nin net tüm vergiler çıkınca faiz getirisi belli oldu
Türkiye'de Merkez Bankası tarafından rasyonel politikalar izlenirken bu süreçte de faizler de bir hayli yükseldi. Vatandaşlar parasını bankada değerlendirmek isterken bu noktada da daha önce de kesilen vergi stopaj kesintisi oranı...

Türkiye'de Merkez Bankası tarafından rasyonel politikalar izlenirken bu süreçte de faizler de bir hayli yükseldi. Vatandaşlar parasını bankada değerlendirmek isterken bu noktada da daha önce de kesilen vergi stopaj kesintisi oranı %7,5 seviyesine kadar yükseltildi.

Bu gelişmeler ışığında da 1 milyon TL'nin net tüm vergiler çıkınca da faiz getirisi tekrar hesaplandı.

6 aya kadar olan vadelerde, 1 yıla kadar olan vadelerde ve 1 yıldan daha uzun süreli vadelerdeki mevduatlardan alınan vergiler artırıldı.

STOPAJ ORANLARI ARTTI

6 aya kadar olan vadelerde stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7.5'e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 3'ten yüzde 5'e, 1 yıldan daha uzun vadelerde ise stopaj oranı yüzde 0'dan yüzde 2.5'e yükseltildi.

Yeminli mali müşavir Muhammet Bayram Milliyet'e yaptığı açıklamalarda, “Mevduat faizlerinde stopaj oranları yükseltildi. Daha önce 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 5 olan stopaj oranı yüzde 7.5’e, 1 yıla kadar olan stopaj oranı yüzde 3’ten yüzde 5’e, 1 yıldan daha uzun vadelerde ise stopaj sıfırdan yüzde 2.5’e yükseltildi.

Ancak mevduat sahipleri şunu bilmeli, KKM’den bir çıkış varsa orada stopaj avantajı hala devam ediyor. 31 Temmuz tarihine kadar stopaj oranı yüzde 0 olarak devam edecek. KKM’den çıkacaklar için bir stopaj getirilirse bu durumda KKM’nin azaltılması bir hayli zor olacaktır.

Şu anda vadeli mevduatlara stopaj oranları yüzde 2-2.5 civarında yükseltildi. Bu devletimizin uyguladığı sıkı para politikası ve gelirler politikasının bir yansımasıdır. O nedenle devletimiz vergi gelirlerini artırmaya çalışıyor. Şu anda mevduat hesaplarında ciddi gelirler söz konusu.

Stopaj oranları artsa da vadeli mevduatın hala cazip olduğunu değerlendirebiliriz. Yabancı yatırımcılar için konuşmak gerekirse de şu anda stopaj oranları yükseltilmiş olsa bile mevduata yatırım halen cazip.

MEVDUAT FAİZLERİ DAHA DA ARTAR MI?

Bir miktar daha artabilecektir. Şu anda mevduat faizleri yüzde 58’lere kadar çıktı. Ticari kredilerde yüzde 60-70 aralığında bir faiz söz konusu.

1 MİLYON TL’Yİ FAİZE YATIRAN NE KAZANIYOR?

Parasını mevduata yatıranların elde ettiği faiz geliri üzerinden yüzde 2.5 oranında daha fazla kesinti olacaktır. Bankaların stopaj artırımından sonra uygulayacağı mevduat faiz oranları da önemli. Şu an için 1 milyon TL’nin net getirisi 32 gün vadede 55 bin ile 60 bin civarında.” ifadelerinde bulundu.

1 MİLYON TL 32 GÜN GETİRİSİ

AKBANK yeni müşterilere özel yüzde 55 faiz fırsatı sunuyor

Faiz oranı: Yüzde 55

Vade Sonu Tutar: 1.045.808,22 TL

Net Kazanç: 45.808,22 TL

DENİZBANK

Faiz oranı: Yüzde 56

Vade Sonu Tutar: 1.046.513,66 TL

Net Kazanç: 46.513,66 TL

ALTERNATİF BANK

Faiz oranı: Yüzde 58

Vade Sonu Tutar: 1.048.306,85 TL

Net Kazanç: 48.306,85 TL

GARANTİ

Faiz oranı: Yüzde 53

Vade Sonu Tutar: 1.044.021,86 TL

Net Kazanç: 44.021,86 TL