Ev sahipleri 30 gün içinde bildirmezse 1 milyon TL ceza ödeyecek

Ev sahipleri 30 gün içinde bildirmezse 1 milyon TL ceza ödeyecek
Türkiye'de TBMM tarafından milyonlarca ev sahibini de yakından ilgilendiren karar resmen onaylanırken 30 gün içerisinde de bildirilmesi gerekirken aksi takdirde ise 1 milyon liraya da varan cezaların kesileceği ifade edildi. Bu yeni...
Türkiye'de TBMM tarafından milyonlarca ev sahibini de yakından ilgilendiren karar resmen onaylanırken 30 gün içerisinde de bildirilmesi gerekirken aksi takdirde ise 1 milyon liraya da varan cezaların kesileceği ifade edildi. Bu yeni düzenleme de yeni konut kiralarıyla ilgili kanun teklifi de TBMM'de onaylandı.
Ev sahipleri için zorunlu hale gelen uygulama doğrultusunda da 30 gün içerisinde belgeler eksiksiz bir şekilde bildirilmezse ev sahiplerine idari para cezası kesilecek. Yeni kararla beraber de ev sahipleri için artık zorunlu hale gelecek olan bu düzenlemelerle beraber turistik amaçlı da konut kiralamaları denetlenerek sektörde de düzenin sağlanması planlanıyor.
Meclis'te görüşülen bu kanun ev sahiplerine de turistik kiralama faaliyetleri için de alınması gereken izin belgesini de zorunlu hale getiriyor. Zorunlu hale gelen bu belgeye de sahip olabilmek için başvuru da bulunan ev sahiplerinden de turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümlerle ilgili de tüm kat maliklerinin de oy birliğiyle aldığı kararı ibraz etmeleri gerekiyor.
Bu yeni düzenleme ile ayrıca, turistik kiralama izin belgesi alacak olanlar için belgelendirme süreci, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentaları aracılığıyla yapılması da kararlaştırıldı.
Kanun aynı zamanda, çeşitli cezai yaptırımları da bünyesinde barındırıyor. İzin belgesi olmadan konut kiralayanlara ve belirlenen kurallara uymayanlara 1 milyon TL'ye kadar idari para cezaları uygulanabiliyor.
Verilen bu cezalar, belirli süreler içinde izin belgesi alınmaması veya ihlallerin devam etmesi durumunda artarak verilmeye devam edilecek.
Bu kanun, turistik konut kiralama sektöründe şeffaflığı artırmayı, ev sahiplerini korumayı ve kalite kiralama standartlarını yükseltmek için hayata geçirildi.