EYT trenini kaçıranlar için yeni erken emeklilik tablosu geldi! Prime bak emekli yaşını öğren

EYT trenini kaçıranlar için yeni erken emeklilik tablosu geldi! Prime bak emekli yaşını öğren
Erken emeklilik şartları son günlerde vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tarafından da gelen esnek şartlar sayesinde de giderek daha da ulaşılabilir bir hedef haline geliyor. Bu şartlar...

Erken emeklilik şartları son günlerde vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tarafından da gelen esnek şartlar sayesinde de giderek daha da ulaşılabilir bir hedef haline geliyor. Bu şartlar sigorta başlangıç tarihi ve çalışma süresi gibi kritik faktörlere göre de şekillenebilmektedir. Bu olanaklardan faydalanabilmek adına da belirli koşulların yerine gelmesi gerekiyor. Erken emekliliği etkileyen temel faktör ve bu sürecin nasıl yönetileceğine dair detaylar da ankarahaber06.com.tr adresinde yer alıyor.

Erken emeklilik birçok vatandaşın sigorta başlangıç tarihi ve çalışam geçmişine göre farklılık gösterebiliyor. Bu süreçte de belirli prim gün sayısı ve yeterli çalışma yılının da tamamlanmış olması da yaş sınırına uygunluk gibi kriterler büyük önem taşıyor.

KADINLARDA ÇOCUK AVANTAJI

Türkiye'de kadın çalışanlar için çocuk doğumu erken emeklilik yolunda da önem taşıyor. 3 çocuğa kadar da olan doğumlar üzerinden de çocuk başına 720 gün olmak üzere de toplamda 2160 gün (6 yıl) borçlanma yapılabilecek. Bu borçların da yapılabilmesi adına da çocukların sigorta başlangıcından önce doğmuş olması da gerekmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK

Ülke geneli erkek çalışanlar sigortalı olmadan önce de tamamladıkları askerlik sürelerini de borçlanarak, sigorta başlangıç tarihlerini de geri çekebilmektedir. Bu durum da erken emeklilik imkanını artırırken çalışanlarında daha erken yaşlarda emeklilik hayallerine kavuşmasını da sağlıyor.

KISMİ EMEKLİLİK

Ülke genelinde 15 yıl süre ve 3600 gün prim ödeyen bireyler de kısmi emeklilik olarak da bilinen bu yöntemlerle emekli olabilecek. Bu yöntem için de kadınlarda 58 erkeklerde de 60 yaş şartı aranıyor. 9 Eylül 1999 öncesi de sigortalı olanlar için de daha esnek koşullar sağlanabiliyor.

SAĞLIK DURUMUNA GÖRE MALULEN EMEKLİLİK

Ülke genelinde iş göremez hale gelen bireyler de en az 1800 gün prim ödemiş olma şartlarıyla beraber de yaş sınırlamaları olmaksızın malulen emekli olabilecek. Bu süreçte de SGK onaylı bir sağlık raporu gerekirken malulen emeklilik durumunda da çalışmaya devam edilemiyor.

VERGİ İNDİRİMİYLE ERKEN EMEKLİLİK

En az yüzde 40 engelli olan çalışanlar da vergi indirimleriyle erken emekli olabilmektedir. Bu süreçte de çalışmaya devam edilmesi halinde de emekli aylıkları kesilmezken bu şekilde de çalışanlar için de hem mali avantajlar hem de erken emeklilik fırsatı da bir arada sunuluyor.

YIPRANMA PAYI İLE EMEKLİLİK

Ağır işlerde çalışanlar için verilen yıpranma payı, emeklilik sürelerini kısaltırken, engelli çocuğu olan anneler için sağlanan prim avantajları da erken emekliliği kolaylaştırıyor. 1 Ekim 2008 sonrası ödenen primlerin dörtte biri, toplam prime eklenerek annelere erken emeklilik imkanı sunuyor.