Kredi kartı sahipleri dikkat! Bu alışverişlerde kesinti olacak

Kredi kartı sahipleri dikkat! Bu alışverişlerde kesinti olacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizlerini yüzde 50'ye yükselterek enflasyona karşı da mücadele sertleşti. Bu artışlar sonrasında da bankalar harekete geçerek kredi kartı akdi faizlerini de yüzde 4,25'te...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizlerini yüzde 50'ye yükselterek enflasyona karşı da mücadele sertleşti. Bu artışlar sonrasında da bankalar harekete geçerek kredi kartı akdi faizlerini de yüzde 4,25'te sabitlerken işletmelerin de pos cihazlarından alınan komisyon oranlarına da zam gelmesi bekleniyor.

Komisyon artışlarının da işletmelerin gelirlerini düşürmesi beklenirken bu durumun da tüm ürün ve hizmet bedellerinde de zamlanmalara yol açabileceği öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından de değişen ekonomi modeline de paralel olarak da parasal sıkılaşma politikasını da kararlıkla sürdürüyor. Politika faizlerinin de artmasından sonra ekonomide gerekli soğumayı da sağlayabilmek adına kredi kartı faizlerine dair de yeni adımlar atıldı. Merkez Bankası'da geçtiğimiz ay aldıkları kararlarla da kredi kartı faizlerini yüzde 4,25 seviyesine kadar yükseltmişti.

Ülke genelinde de uygulanan ekonomi politikalarının farklılaşması sonrası da bankacılık sektöründe büyük sorunlar da yaşanırken Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yaptığı açıklamada "Bankacılıkta tarihin en sıkıntılı dönemini yaşıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

BANKALARDAN YENİ FAİZ KARARI GELDİ

Aran'ın açıklamaları sonrasında da bankaların gelirlerini artırmak adına da yeni adımlar atılacağı görülürken ekonomi kulislerinde de konuşulana göre ilk hamle de işletmelerin pos komisyonlarının artırılması olduğu belirtildi. 2023 Ekim ayında da son kez yükseltilen POS komisyon oranları da işletmeler için önemli maliyet kalemi oluşturuyor. O dönemden bu yana da TCMB faiz artırımıyla da politika faizlerinin de yüzde 50'ye yükselmesi bankaları da yeni komisyon düzenlemesi yapmaya da yönlendiriyor.

Ekonomi yönetimi de artan enflasyonla mücadelede de. yeni hamleye hazırlanıyor. İlk etapta özel bankalar olmak üzere de tüm finans kuruluşları da, Mayıs ayının son günleri itibarıyla çalışmalarını tamamlayacak ve banka veya kredi kartı ile ödeme alan tüm işletmelerin faiz oranlarında değişikliğe gidilecek.

Ekonomistler ise Türkiye'deki enflasyonda talep enflasyonunda da önemli rol oynadığını savunurken bu sebeple de ekonomi yönetimi de, kredi kartı kullanımını ve aşırı tüketimi kısıtlayarak enflasyonu düşürmeyi hedefliyor.

VATANDAŞDAN ÇIKACAK

Sektör temsilcileri tarafından da bankaların yüksek pos komisyonları da alarak işletmelere haksız kazanç sağladığı ve bu durumunda işletmeleri zor durumda bıraktığı savunuluyor. Geçtiğimiz yıl da pos komisyonu artışı sonrası birçok işletme de, müşterilerinden IBAN ile ödeme almaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların bir sonucu olarak IBAN ödemelerini tercih eden şirketlere cezaların artması bekleniyor.

Bu maliyet artışı ise işletmelerin gelirlerinde düşüşe neden olabilir ve bu düşüş, işletmelerin fiyat politikalarına yansıyabilir.