Seçim sonrası dolarda ivme kırıldı! Herkes satıyor patron TL değer kazandı

Seçim sonrası dolarda ivme kırıldı! Herkes satıyor patron TL değer kazandı
Türkiye ekonomisi yeniden yapılanma sürecinde hızla toparlanma sürecine giderken yabancı sermaye girişinin de artarak sürmesi sonrası da Merkez Bankası'nın da rezervlerin yükselmesi, döviz kurlarında ki stabilizasyon ve değerli...

Türkiye ekonomisi yeniden yapılanma sürecinde hızla toparlanma sürecine giderken yabancı sermaye girişinin de artarak sürmesi sonrası da Merkez Bankası'nın da rezervlerin yükselmesi, döviz kurlarında ki stabilizasyon ve değerli TL kompozisyonu da bu süreçte ana hikayeyi oluşturdu.

8 MAYIS DOLAR TL?

Merkez Bankası tarafından da uygulanan ve ekonomi yönetiminin de tam destek verdiği değerli TL politikasıyla beraber de dolar haftalardır stabil seyrediyor. 8 Mayıs dolar fiyatı da 32,27 TL ile hafta ortası işlemlerine de yatay başlangıç yaptı.

Döviz bürolarında da dolar 32,13 - 32,30 TL alım ve satım aralığında seyrediyor.

SEÇİM SONRASI BÜYÜK ÇÖZÜLME

Dolarda yaklaşık 7 haftadır devam eden stabil görünüm döviz hesaplarındaki çözülmeyi de hızlandırdı. 22 Mart haftasında, yerlilerin döviz mevduatları 185,8 milyar dolara kadar çıkmıştı. Son açıklanan 26 Nisan verisinde döviz mevduatlarının 179,2 milyara kadar gerilediği görüldü.

TCMB'nin özellikle mayıs aynının ilk haftasında rezervlerini ciddi miktarda artırdığı görüldü.

FAİZLER NE ZAMAN DÜŞECEK?

Ekonomist Kerim Rota, "Muhtemel bir faiz düşüşü de ekim-kasımdan önce olmayabilir. Şu anda tüketici kredilerinde yüksek faize rağmen artış var. Çünkü Merkez Bankasının sıkı politikalarının etkisi gecikmeli olarak geliyor" ifadelerini kullandı.

DOLAR TALEBİ KIRILDI

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Bu sebeple TL'ye dönüş oluyor. Burada piyasada ekstra döviz talebinin ya da öne çekilmiş bir dolar talebinin olmaması önemli. Bunun bir trend haline gelmesi için enflasyonun da düşmeye başlaması gerekiyor. Şu anda genel olarak vatandaşın döviz talebinin sakinleştiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de dolarizasyonun 2013 yılında yüzde 30'lara yakın seyrettiğini hatırlatan Gizem Öztok Altınsaç, "Bugün ise KKM dahil bakıldığında yüzde 55 seviyesinde bulunuyor. Önümüzdeki süreçte KKM tarafının da çözülmesi gerekiyor" dedi.

ENFLASYON İÇİN YENİ RİSK

Prof. Dr. Ali Hepşen de "Ancak kurdaki bu düzeyler, tüketim malı ithalatını yükseltiyor. Son açıklanan dış ticaret verilerinde de bunu görüyoruz. Dolayısıyla burada da yönetilmesi gereken bir denge var" görüşünü dile getirdi.