SGK başuzmanı açıkladı! Asgari ücrete zam yapılacak tarih belli oldu

SGK başuzmanı açıkladı! Asgari ücrete zam yapılacak tarih belli oldu
SGK Başuzmanı İsa Karakaş tarafından gelen haberlere göre milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret ara zam için de tarih açıklandı. Herkes Temmuz ayını bekliyorken ara zam için de tarih verildi. 2024 yılı...

SGK Başuzmanı İsa Karakaş tarafından gelen haberlere göre milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret ara zam için de tarih açıklandı. Herkes Temmuz ayını bekliyorken ara zam için de tarih verildi. 2024 yılı için de net 17 bin 2 TL olarak duyurulan asgari ücret enflasyonun da yıllık yüzde 70'in üzerinde gelmesi sonrası da alım gücünün gerilediği dönemde açıklanmıştı.

Aylık enflasyonun yüzde 6 seviyelerinden yüzde 3'lere gerilemesine rağmen, Mayıs ayında da bu yılın enflasyon beklentileri sebebiyle de artan asgari ücret beklentileri de devam ediyor. Ankara'dan kulis bilgilerine de dayanarak SGK Başuzmanı İsa Karakaş, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücrete ara bir zamın gelebileceğini dile getirdi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ DEĞİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Perşembe günü de yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısı gerçekleşti. Yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık revizyonla da yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltildi.

Bu değişiklikle beraber de 6 aylık enflasyon beklentisi de yüzde 25 seviyelerinden 26 üzerine çıkmış oldu. Bu yılın ikinci yarısında da dezenflasyon sürecine de girilmesi bekleniyor.

Karakaş, "Açlık sınırının 20 bin TL'ye yaklaşmasıyla birlikte asgari ücretin 17 bin TL'nin altında kalması, yasal düzenlemenin ruhuna ve özüne aykırıdır. Enflasyonla mücadele ediyoruz ancak bu enflasyonun yükünün sadece çalışanlara yüklenmemesi gerekiyor" diyor.

EYLÜL AYI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

İsa Karakaş yaptığı açıklama da hükümet ve ana muhalefet partisinin asgari ücrete ara zam yapmasına olumlu baktığını fakat ekonomi yönetiminin bu konuda ki tavrının da olumsuz olduğunu ifade etti. Karakaş, doğal gaz ve elektrik gibi kamu zamlarının ertelendiğini belirtti.

Karakaş, Bu zamların Haziran ayında enflasyon açıklandıktan sonra yansıtılabileceğini ve bu durumun Eylül ayında asgari ücrete bir ara zam yapılmasına yol açabileceğini dile getirdi.

Asgari ücrete olası bir zam durumunda ne kadar artış olabileceği konusu da tartışma yarattı. Konuşulanlara göre, bu artışın 3 ya da 4 bin lira civarında olabileceği belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Asgari ücretin işverene maliyetiyle ilgili olarak ise, 2024 net asgari ücretin 49 artışla 17.002 lira olduğu ve buna bağlı olarak işveren maliyetinin 7.741 lira artarak 23.502 lira olduğu ifade edildi.