TÜVTÜRK açıkladı! Artık o işlemler için muayeneye gidilmeyecek

TÜVTÜRK açıkladı! Artık o işlemler için muayeneye gidilmeyecek
Türkiye'de milyonlarca araç sahibini de ilgilendiren yeni uygulama hayata geçmeye hazırlanıyor. Araç muayenesine gidecek olan kişilerin de merak ettiği detay belli oldu. TÜVTÜRK bir süre önce paylaştığı bilgilendirme mesajıyla...

Türkiye'de milyonlarca araç sahibini de ilgilendiren yeni uygulama hayata geçmeye hazırlanıyor. Araç muayenesine gidecek olan kişilerin de merak ettiği detay belli oldu. TÜVTÜRK bir süre önce paylaştığı bilgilendirme mesajıyla da araç muayene prosedürlerinde ki değişiklikleri de bildirdi. Bu bilgilendirme mesajlarına göre de yeni araç muayeneleri için süre uzatıldı.

Ülke geneli trafiğe kayıtlı 25 milyondan fazla araç bulunurken bu araçların da sınıfları ve yaşlarına göre de belirli periyotlarla da TÜVTÜRK istasyonlarında muayene edilmesi gerekiyor. Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkması yasaklanırken sıfır bir otomobil satın alan sürücüler için de ilk 3 yıl muayene yaptırması zorunlu değil.

EGZOZ EMİSYON VE MOBİL İSTASYONLAR

Muayene istasyonlarında harcanılan süresinin kısalması ve yoğunluğu da azaltmak amacıyla egzoz emisyon ölçümü işlemini de farklı yetkili servislere devreden TÜVTÜRK bu kararla beraber de aracın muayene sürecinin çok daha kolay ve hızlı geçmesini de sağladı.

Bundan yola çıkarak da TÜVTÜRK, yeni uygulamayı hayata geçirme kararı da aldı. TÜVTÜRK'ün başlattığı bu uygulamada da muayene istasyonlarında yaşanan yoğunluğu en aza da indirmek amacıyla Türkiye'nin 77 şehrinde mobil muayene istasyonların faaliyete geçirildi.

TÜVTÜRK, bu uygulama sayesinde istasyonlarındaki yoğunluğu azaltmayı başarmış olup, 2024 yılı bitmeden mobil muayene istasyonlarının sayısını arttıracaklarını bildirdi.

MOBİL MUAYENE İSTASYONLARI

Mobil muayene istasyonlarıyla birlikte artık binek otomobil, traktör ve motosiklet muayeneleri gerçekleştirilebilmektedir.

Hava destekli hidrolik fren sistemine sahip olan TIR, kamyonet gibi büyük araçların muayenesi yalnızca sabit istasyonlarda yapılmaktadır.

Egzoz gazı emisyon ölçümü ise sadece sabit veya yetkilendirilmiş bazı seyyar istasyonlarda gerçekleştirilmektedir.