Ünlü İsim Dolar Düşecek Dedi Tarih Verdi!

Ünlü İsim Dolar Düşecek Dedi Tarih Verdi!
Ünlü ekonomist Necmettin Batırel'in dolar tahmini ve doların düşeceğine dair yaptığı yorumları sizlerle bu yazımızda paylaşıyoruz.

Ünlü ekonomist Necmettin Batırel, doların düşeceği tarihi işaret ederek dikkat çekici bir tahminde bulundu. Ünlü ekonomist tarafından yapılan dolar tahmini bir çok yatırımcı tarafından altın niteliğinde yorumlandı. Ünlü ekonomist, dolar tahminini açıklayarak düşeceği fiyata dair tarihi de açıkladı.

Sosyal medyada yayınladığı paylaştığı dolarla ilgili açıklamalarda bulunan Batırel, "Musluk açıldı" başlıklı paylaşımında şu sözlere yer verdi:

''Ticari kredilerde faiz oranlarının %65’i aşmasına karşılık kurlardaki artışın enflasyon oranının altında kalması üzerine şirketler yabancı para cinsi borçlanmaya yöneldi. Geçen hafta döviz cinsi ticari krediler 1,1 milyar dolar artarak büyüklüğü 141,6 milyar dolara yükseldi. Yılbaşından bu yana döviz cinsi kredilerde artış 13 milyar doları buldu. Ticari dolar kredisinin yıllık faizi 8,37... Son tahmin olan yıl sonu %38 enflasyon ilavesiyle maliyet %46 oluyor. Oysa yıllık TL ticari kredi faizi şu anda %66,24… Yani şirketler, döviz kredisi kullanarak %20 daha düşük faiz ödeyecek. Maliyetlerdeki azalma ile fiyat artışları düşük gerçekleşecek. Haziran ayından itibaren enflasyonda sert düşüş trendi başlıyor. Merkez Bankası Başkanı yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda önemli mesajlar vererek güven tazeledi. “Hazirandan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, fiyat artışlarını, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi hâlinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız” dedi. Yani %50 olan politika faizinin mecbur kalındığı takdirde daha da yukarılara çıkacağı sinyalini verdi. 2024 sonu TÜFE %38’e çıktı. 2025’te %14, 2026’da %9 oranı korundu. Her gün DEAŞ başta olmak üzere terör örgütü mensupları yakalanıyor. Kara para aklama girişimleri tamamen durduruldu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yetkilileri geçen hafta Ankara’ya geldi. Türkiye'nin gri listeden çıkış konusunda sağladığı ilerleme ele alındı. Ziyareti gerçekleştiren ekibin yazacağı rapor sonunda 28 Haziran’da Türkiye gri listeden çıkarılacak.'' dedi.