Yetki Belgesi Olmayan Binlerce Lira Ceza Yazılacak

Yetki Belgesi Olmayan Binlerce Lira Ceza Yazılacak
Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren emlak alım satım platformlarına uyarı yaptı.

Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi olmayan emlak platformlarını uyarmıştır. Uygunsuz ilanlara 100 bin lira ceza uygulanacaktır. Yeni düzenlemeler, sahte ilanları ve spekülasyonu engellemeyi amaçlamaktadır.

Ticaret Bakanlığı, faaliyet izni olmadan işlem gören emlak alım satım platformlarına dikkat çekmiştir. Emlak ilanlarında, ilanın sahibinin veya yakınlarının mülk sahibi olması gerektiği vurgulanmıştır. Aksi takdirde, 100 bin liraya kadar ceza kesilecektir.

YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU

Bakanlık, geçen yıl yapılan düzenleme doğrultusunda yetki belgesi gerekliliğine vurgu yapmıştır. Emlak alım-satım platformlarında bulunan ilanlarda, mülk sahibinin ilan veren üye veya yakını olması gerektiği belirtilmiştir. 2024 yılı sonuna kadar yapılan yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartının aranmayacağı açıklanmıştır. Bakanlık, yetki belgesi olmadan işlem yapan emlak işletmelerinin sorun yaşamamaları ve cezai yaptırımlardan kaçınmaları için acil olarak yetki belgesi almalarını önermektedir.

SPEKÜLASYON VE SAHTE İLANLARA KARŞI ÖNLEM

Bakanlık yönetmeliğine göre, internet üzerindeki emlak ilanlarında spekülasyon ve sahte ilanları önlemek amacıyla yeni düzenlemeler getirilmiştir. İlan veren kişinin, taşınmazın sahibi veya birinci ve ikinci derece akrabalarından olması gerekmektedir. Ayrıca, taşınmazın sahibi tarafından yetkilendirilmesi de ilanın yayımlanmadan önce doğrulanmalıdır. Bu düzenlemelere uymayan ilan sitelerine, her bir ihlal için 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır.