Kademeli emeklilik için beklemede olanlar dikkat! İşte SGK verilerinde yeni detay

Kademeli emeklilik için beklemede olanlar dikkat! İşte SGK verilerinde yeni detay
Türkiye'de kademeli emeklilikle de ilgili önemli gelişmeler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerinde ortaya çıktı. EYT yasası bazı kişileri sevindirirken birçok kişiyi de hüzne boğmuştu. Geçtiğimiz yıl da 8 Eylül 1999 tarihinden...

Türkiye'de kademeli emeklilikle de ilgili önemli gelişmeler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerinde ortaya çıktı. EYT yasası bazı kişileri sevindirirken birçok kişiyi de hüzne boğmuştu. Geçtiğimiz yıl da 8 Eylül 1999 tarihinden önce de sigortalı olanlar için emeklilikte yaş şartı tamamen kaldırılırken bu tarihten önce de en az bir gün sigortalı çalışmış olanlar da artık emeklilik haklarına sahip.

9 Eylül 1999 yılında da işe başlayanlar, emeklilik hakkını bir günle kaçırırken aynı zamanda da 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. EYT kapsamında ki bazı bireyler de önümüzde ki birkaç yıl içerisinde de 38 - 48 yaşları arasında emekli olma şanslarını da kaybederken, kademeli emeklilik beklentisi içinde olanlar için yapılan açıklamalar, yakın gelecekte herhangi bir düzenleme yapılmayacağı yönündeydi.

EMEKLİLİKTE 20 YILLIK FARK 

Ülke geneli EYT düzenlemesi olmasaydı, 24 Kasım 1998 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında işe başlayan erkekler 58 yaşında emekli olurken, aynı dönemde işe başlayan kadınlar ise 56 yaşından önce emekli olamayacaktı. Yeni EYT düzenlemesiyle beraber de 8 Eylül 1999 öncesinde ve sonrasında da işe başlayanlar arasında kadınlarda 20, erkekler de ise 17 yıl fark ortaya çıktı. EYT düzenlemesinden önce bu fark sadece 2 yıl olarak belirtilmişti.

Emekli olan EYT'li vatandaşların yarısından çoğu çalışmaya devam ediyor. 2023 yılı itibariyle de emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenler için de sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödenmeye başladı. Bu doğrultuda da SGDP'ye tabi emekli çalışan sayısı da 2022 yılında 945 bin iken 2023 yılı sonunda da 1 milyon 865 bin kişiye yükseldi.

Bu da sigortalı çalışan emekli sayısının 919 bin kişi arttığı anlamına geliyor. Ayrıca, 2023'te emekli olan EYT'lilerin yaklaşık yarısı sigortalı çalışmaya devam ediyor.

2023 yılında SGK'nın faaliyet raporuna göre, 4A (SSK) kapsamında 1 milyon 925 bin, 4B (BAĞ-KUR) kapsamında 183 bin ve 4C (Emekli Sandığı) kapsamında ise 86 kişiye emekli aylığı bağlandı.

Toplamda ise 2 milyon 193 bin 791 kişiye emekli aylığı verildi. Bu sayı, malullük, dul ve yetim aylığı bağlananları içermiyor.

KADEMEKLİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ

Tüm bu gelişmeler sonrasında ise yeni bir düzenlemenin de hem mevcut EYT'liler hem de kademeli emeklilik bekleyenler için de bir umut ışığı olması planlanıyor.