58.000 TYP işçisine kadro çıkacak mı? Konu TBMM'ye taşındı işte son gelişme

58.000 TYP işçisine kadro çıkacak mı? Konu TBMM'ye taşındı işte son gelişme
Türkiye'de Toplum Yararına Program doğrultusunda kamuda çalışmakta olan on binlerce işçinin de kadro beklentisi devam ederken kadronun da gelip gelmeyeceği büyük bir muamma oldu. 2024 yılında da TYP kadro düzenlemesi gelip gelmeyeceği...

Türkiye'de Toplum Yararına Program doğrultusunda kamuda çalışmakta olan on binlerce işçinin de kadro beklentisi devam ederken kadronun da gelip gelmeyeceği büyük bir muamma oldu. 2024 yılında da TYP kadro düzenlemesi gelip gelmeyeceği araştırılırken çalışma süresinin ise uzatılması da konuşuluyor.

Bu konuda da son dakika haberi gelirken gelen haberde de TBMM'de Veli Ağbaba, 58 bin TYP çalışanına kadro talebini dile getirdi.

TYP İŞÇİLERİNE KADRO MU GELİYOR?

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum" diyerek meclis genel kurulunda sözüne başlayan Ağbaba, deprem bölgesinde çalışan TYP işçilerinin düzenleme beklediklerini, hala kadro alamadıklarını söyledi.

Ağbaba açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ben önce Malatya ve deprem bölgesiyle ilgili TYP çalışanlarıyla ilgili birkaç söz söylemek istiyorum. Bu insanlar depremin en yoğun günlerinde çadırlarda, konteynerlerde çeşitli hizmetler verdiler ancak hâlâ kadro alabilmiş değiller, asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışıyorlar. Toplam 58 bin insan var, bunun 6.686’sı Malatya’da çalışıyor, maalesef, bunlarla ilgili aylardan beri bir kadro bekliyorlar, kadro verilmediği gibi 22 Mayısta da işlerinin sonlandırılacağı söyleniyor; bu insanlar bu iş bittikten sonra başka işle çalışamıyorlar. TYP’nin Türkiye’nin gündemine gelmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü bu insanların emekleri çok, bu insanlar asgari ücretle çalışıyorlar ve maalesef, hâlâ bunlarla ilgili bir gelişme yok, bunu dikkatlerinize sunmak istiyorum"

TYP NEDİR?

TYP, uzun adı ile Toplum Yararına Programlar kapsamında kamuya işçi alımları yapılıyor. Yapılan işçi alımında adaylar kamuda geçici olarak istihdam ediliyor. Geçici olarak çalışan işçiler 6 ve 9 aylık süreçte çalışabiliyor.