Kamuda alınan yeni önlemler açıklandı! İşte kamuda tasarruf paketi maddeleri

Kamuda alınan yeni önlemler açıklandı! İşte kamuda tasarruf paketi maddeleri
Türkiye'de merakla beklenen tasarruf paketi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı basın toplantısında duyuruyor.Şimşek tarafından yapılan açıklamada,...

Türkiye'de merakla beklenen tasarruf paketi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı basın toplantısında duyuruyor.

Şimşek tarafından yapılan açıklamada, tasarruf paketi alanları belli oldu.

Taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı gecici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar olarak paket açıklandı.

Cevdet Yılmaz'ın konuşmasında satır başları;

Tasarruf kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Deprem bağlantılarına güç verirken, enflasyon ile mücadelemizde tasarruf büyük güç olacak.

Kamuda tasarruf yapılanması ile ekonomik sorunlarımıza çözüm olacak. Tek haneli enflasyonda ise kararlıyız. Enflasyonda düşüş yılın 2. ayında başlayacak.

2 ayaklı çalışma yapılacak. Az kaynakla çok proje yapacağız. Tüm kamu kurumlarını bu paket kapsayacak.

Mehmet Şimşek'in konuşmasında satır başları;

En önemli amacımız hayat pahalılılığın ortadan kaldırmak. Tek haneli enflasyonu kalıcılaştırmak. Enflasyon ile mücadelede yapısal reformlar uyum içerisinde yürütülüyor.

Bu paket ve ilerideki diğer paketler ile dezeflasyon sürecine katkı sağlayacağız. Tedbirler tüm kamu kurumunu kapsayacak.

Kamuda 3 yıl süreyle araç satın alma veya kiralama yapılmayacak.

Kamuda Tasarruf Paketi kapsamında alınan önlemler şu şekilde:

Ambulans, savunma, güvenlik gibi zorunlu ihtiyaçlar haricinde, yeni araç alımı ve kiralaması üç yıl süreyle durdurulacak.

Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımı izne tabi tutulacak ve yabancı menşeli araç kullanımı kanunla izin verilenler dışında sonlandırılacak.

Deprem riski hariç yeni kamu hizmet binası alımı üç yıl süreyle durdurulacak.

Kamuda yeni personel istihdamı, emekli olanlar kadar olacak şekilde denge sağlanacak.

Toplam açıktan atama izin sayıları Bütçe Kanunu'nda belirlenecek.

Hizmet içi eğitim ve toplantılar kamu tesislerinde gerçekleştirilecek.

Kamuda çalışanlar için yönetim kurulu ücretlerine tavan sınır getirilecek ve aşan kısmı bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı bir çalışma başlatılacak.

Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek, idareler arası görev dağılımı gözden geçirilerek mükerrer yapılanmalar önleyeceğiz.

Bakanlıkların yurt dışı teşkilatları ihtiyaçları çerçevesinde gözden geçirilecek.

Yurt dışı geçici görevlendirmeler sınırlandırılacak.

Sokak ve cadde ışıklandırmasında LED dönüşümü hızlandırılacak, kamu bina ve tesislerinde enerji verimliliğini artıran uygulamalara geçilecek.

Ekonomik değeri olan atıklar, bedeli karşılığında her yıl değerlendirilmesi zorunlu hale gelecek.